4 posters
Wielka Uczta Id al-Fitr (Kartagina - Nowa Kartagina - Święte Państwo Mahometa-Sułtanat Turecki)
addemczuk- Liczba postów : 378
- Post n°1
Wielka Uczta Id al-Fitr (Kartagina - Nowa Kartagina - Święte Państwo Mahometa-Sułtanat Turecki)
Janek- Liczba postów : 105
- Post n°2
Re: Wielka Uczta Id al-Fitr (Kartagina - Nowa Kartagina - Święte Państwo Mahometa-Sułtanat Turecki)
Sam Sułtan Saladin ze świtą przybywa do Kartaginy.
Piastun- Mistrz gry
- Liczba postów : 3256
- Post n°3
Re: Wielka Uczta Id al-Fitr (Kartagina - Nowa Kartagina - Święte Państwo Mahometa-Sułtanat Turecki)
Przbywają też przestawiciele Turcji.
Princeps- Liczba postów : 575
- Post n°4
W imieniu Kalifa Abd ar-Rahmana Azaira, na ucztę przybywa jego przedstawiciel Hassan Al-Tarik.
addemczuk- Liczba postów : 378
- Post n°5
Sułtan powitał gości. Dostali oni najlepsze pokoje. W Kartaginie zaczęło zapełniać się przybywającymi na uroczystości wiernymi, mówiącymi w różnych językach. Co prawda każdy muzułmanin powinien mówić po arabsku- w takim języku będą odprawiane modły. Tradycyjnie, Eid al-Fitr rozpoczyna modlitwa zaczynająca się w nocy, odprawiana przy blasku półksiężyca. Zgodnie z regionalnymi obyczajami- uroczystość trwa nie 3 dni tylko 8. Jako obowiązek każdego muzułmanina, przed modlitwą Eid pieniądze zostały przekazane przez dwór i gości dla najbiedniejszych i najbardziej potrzebujących.
Nocą więc, goście zostali skierowani skierowani na plac Meczetu Al-Zaytuna gdzie odbywać miały się modły, które rozpoczął sam Sułtan Rusd-Sina. Po modlitwie, Sułtan wygłosił khutbah, czyli formalne nauczanie wygłaszane po modlitwach.
„Allah jest Wielki. Chwała i cześć Niech będzie Jedynemu. Ależ bracia za co my dziś dziękujemy Allahowi? Dla mnie jest to wspaniały dzień, wielkie wydarzenie w którym Islam pokazuje, że ma siłę. Od Wielkiej Dżumy nie zostało wyprawione jeszcze tak ogromne wydarzenie na koniec Ramadanu. I to jest ogromny powód do radości, do dumy i do miłości. Gdyż to z miłości został stworzony świat. Gdyż miłość, którą rozumiemy nie jako emocję tylko jako właściwość Jedynego, jest podstawową siłą czemu cokolwiek istnieje. I tak bracia, Allah zawsze wie czego pragniemy, w końcu On jest Jedyny i Nieskończony a my- jesteśmy jego częścią. A w duszach wszyscy pragnęliśmy powrotu do normalności, do tego żeby nastały czasy spokoju i dobrobytu. Przetrwaliśmy Dżumę. Islam żyje. Możemy w końcu pielgrzymować bezpiecznie do Mekki, tak by spełniać nakaz Hadżdżu. Nadal jednak, mimo otwartego podejścia Islamu, jesteśmy prześladowani. Poganie zjednoczyli się i czekają tylko na naszą słabość. Ależ bracia, nie bójmy się z nimi walczyć. Nie bójmy się dżihadu. Dżihad jest właśnie tym co nas umacnia, dżihad to przecież trudy, którym wszyscy podlegamy próbując kultywować naszą tradycję. Wielki Dżihad właśnie to przecież dbanie o własną rodzinę, wiarę, braci w wierze.Od jutra rozpoczyna się siedmiodniowy czas uczty- ale pamiętajmy, nie wszyscy muzułmanie mogą do nas dołączyć, nie wszyscy są bezpieczni. Bądźmy jednak dobrej myśli, prowadźmy Dżihad i często oddawajmy się medytacji. To mówiąc, dziękuję Bogu za to gdzie jestem i jak się urodziłem- bo mogłem urodzić się muzułmaninem w biedzie, w odległym kraju, bez możliwości duchowych uniesień. I właśnie do tego was wzywam, do wdzięczności.”
Na oficjalną ucztę przygotowano rozmaite halal potrawy. Do stołów podawano jagnięcinę, wołowinę, baraninę oraz różnorakie ptactwo, takie jak przepiórki, gęsi czy kury. Na stole znalazły się również wypiekane w całości (ale wypatroszone) ryby, wypełnione rozmaitościami, które są regionalnym przysmakiem. Podobnie również nigdzie nie spotykane wykwintności z kaszą kuskus, bakławy, tażin, szakszuka, czakczuka i tak dalej i tak dalej. Pojawiły się również przysmaki z Turcji, przysmaki właściwe dla kuchni andaluzyjskiej, niektóre dania z Italii i dużo więcej kuchni arabskiej i lewantyńskiej. Na koniec uczty Sułtan przekazał każdemu władcy płaszcz z futra zwiezionego z dalekiej i mroźnej północy i jedwabne turbany.
[...]jedzcie rzeczy dobre, w które was zaopatrzyliśmy, ale nie przekraczajcie w tym miary, aby nie spadł na was Mój gniew! Na kogo spadnie Mój gniew, ten z pewnością jest zgubiony. Kor. 20, 81
Sponsored content
- Post n°6
|
|